Szuka tüzelésének szakaszairól kicsit bővebben.

 Szuka tüzelésének szakaszairól kicsit bővebben. Én ezt megúsztam, mivel van egy kan kutyám és nem akartam kölyköket (így is elég van menhelyen, meg féltestvérek is a kutyáim), ezért a szukámat 9 hónaposan ivartalanítottuk, szóval megúsztam a tüzelést. Viszont nem árt a tüzelésről kicsit bővebben tudni...

Én ezt megúsztam, mivel van egy kan kutyám és nem akartam kölyköket (így is elég van menhelyen, meg féltestvérek is a kutyáim), ezért a szukámat 9 hónaposan ivartalanítottuk, szóval megúsztam a tüzelést. Viszont nem árt a tüzelésről kicsit bővebben tudni.

Mi is az a tüzelés és, hogyan folyik le?

Félévente (egyes fajtáknál évente) a szuka tüzel. Ilyenkor fogamzóképes, vonzza a hímeket. Ivarzási ciklusnak négy szakasza van: anoestrus, proestrus, oestrus és metestrus.

Az anoestrus a két párzási időszak közötti nyugalmi átmenet: 3-5 hónapig vagy tovább tart.

A proestrus a tüzelés kezdete, vérzéssel jár. A petéket tartalmazó tüszők kb. 9 nap alatt érnek meg. A szukák többsége ilyenkor nem hajlandó párosodni. Flörtölhetnek ugyan, de amint sor kerülne az aktusra, fogukat kimutatva, morognak, odakapnak és leülnek, így elveszik a hím kedvét. Néhányan azonban ilyenkor is hajlandó párzani. A proestrus időszakban nem következhet be megtermékenyülés.

A párzási időszakban a szuka elfogadja, sőt biztatja a hím közeledését. A vérzés már csillapodik, színe halványabb. A fogékonyság 4-7 napig tart: ekkor megy végbe az ovuláció. Egyes szukák egyértelmű jelét adják azzal, hogy felhívják magukra a figyelmet: dörgölőznek az őket a kantól elválasztó kerítéshez, közeledésre biztatva őt. Oldalirányban mozgatják, vagy hátukhoz görbítik a farkukat. Ha megvakarjuk farkuk tövét, elrévednek, ebből tudhatjuk, hogy hamarosan bekövetkezik a peteérés. Az időszak vége felé a vérzés barnás színű.

A metestrus fázisában a méh alkalmas a vemhességre. Ha nem következik be a megtermékenyülés, ezt hamarosan felváltja az anestrus szakasz. Gyakori a hosszú ideig tartó metestrus (álterhesség). Vemhesség esetén a metestrus egészen az ellésig tart.

8d56635a4800387fd717b2330e5b65fa.jpg

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Üzletünk:

Páva utcai üzletünk:
1094 Budapest Páva u.17
  Útvonaltervezés