Miért vizel felemelt lábbal a kutya?

Miért vizel felemelt lábbal a kutya? A vizelet gazdag kémiai szagokban, ezért információforrás a kutyák számára: árulkodik nemükről, rangsorbeli helyéről, a legutóbb elfogyasztott ételekről....

A vizelet gazdag kémiai szagokban, ezért információforrás a kutyák számára: árulkodik nemükről, rangsorbeli helyéről, a legutóbb elfogyasztott ételekről.

Amikor vizeléshez felemelik a lábukat, otthagyják szagnyomukat, amit a többi kutya megszagol majd, A lehető legmagasabbra emelik, azt a látszatot keltve, hogy egy nagyobb kutya járt arra: ekkor oldalra fordítják törzsüket, és igyekeznek minél magasabbra célozni.

Sokszor osztoznak más kutyákkal a territóriumon, és szabályaik vannak arra, hogy ki hova vizelhet. A dominánsok mindig magasabbra. A nekik alárendeltek is otthagyják névjegyüket az üzenőfalon, de lejjebb, ne provokálják a domináns egyedet.

A nem ivartalanított hím kutya akár 30 helyet is megjelölhet így a territóriumán belül, míg az ivartalanított csak kb. három pontot.

A szukák is otthagynak kémiai szagokat vizeletükkel, de nem emelik fel a lábukat: inkább lekuporodnak, mert a hímekkel ellentétben nem fontos számukra a territórium megjelölése vagy a szociális jelzés. A domináns szukák is vizelhetnek azonban olykor-olykor feltartott lábbal.

 

dog1.jpg

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Üzletünk:

Páva utcai üzletünk:
1094 Budapest Páva u.17
  Útvonaltervezés