Kullancs tévhitek.

Kullancs tévhitek.

Mi is a kullancs?news-20100413-06282457-433084222.jpg
A kullancsok 3-4 mm nagyságú, vérszívó ízeltlábú állatok, akik a természetből támadnak. Bőrbe fúrják fejüket, majd a hajszálerek szállította vérből táplálkoznak. Az okozott sebbe nyálukat fecskendezik, ez az anyag hordozza a veszélyes toxinokat. Táplálkozási idejük 2-15 napig terjed, ez idő alatt pedig képesek a 120-szorosukra is megnőni. A kullancs szó nem egy konkrét fajt, hanem egy egész családot jelöl. Eddig több mint 800-at regisztráltak, ezekből Magyarországon 42 honos.

Hol van az élőhelyük?
Tévedés azt gondolni, hogy csak az erdőkben találkozhatunk ezekkel a pókszabásúakkal, ugyanis vannak olyan fajok, amelyek kifejezetten a vizekben és tópartokon élnek meg.
Elszaporodásuk nem évszakhoz köthető. A tavaszi a legveszélyesebb időszak, az őszi valamivel enyhébb, viszont a két évszak között is fontos kutyáink (és a magunk) védelme. A kullancsok kora reggel és este a legveszélyesebbek, mert ilyenkor még friss és hűvös a levegő. A napfényt ebből kifolyólag nem bírják, nem is csípnek meg olyan felületeket, amelyek direkt napsugárzásnak vannak kitéve.

Megelőzés:
Keringenek olyan alaptalan pletykák, miszerint a kullancsok által terjesztett minden betegségre van védőoltás. Ez tévedés, hiszen emberek számára csak az agyvelő- és agyhártya gyulladásokra van megelőző oltás. A veszélyes Lyme-kórra viszont nincs. Ezzel szemben kutyáinknak kérhetünk védőoltást e kór ellen, vehetünk nekik kullancsriasztó cseppeket vagy nyakörveket. A készítmények a tularemia, a babeisosis, a Q-láz és a tibola vírusai ellen is védelmet nyújtanak a négylábúaknak.

Biospotix  kutya kullancs-és bolhairtó  kutyáknak természetes alapanyagokból

Biospotix bolhairtó nyakörv kistestű kutyáknak

Biospotix bolhairtó nyakörv nagytestű kutyáknak

Héry Zero Flea Line on kölyökkutyáknak

Tévhit: Kutyákra nem veszélyes a kullancs.

A valóság: A Lyme-kór , a babeziozis és más betegségek fenyegetik a kutyákat, ezért például kullancsriasztó cseppet- , vagy nyakörvet ajánlott viseljenek.

Tévhit: Szeretnek napozni-sütkérezni a fűszálakon a kullancsok.

A valóság: A kullancsfajok egyedei a direkt napfénynek kitett testrészeket nem csípik, mert gyűlölik a napfényt ( lucifug), mely számukra halálos, a kiszáradás veszélye miatt.

Tévhit: Az emberek számára forgalomban van a Lyme-kór elleni védőoltás.

A valóság: Emberre nincs Lyme-kór elleni védőoltás (kutyáknak van). Sőt a Lyme-kór az a fertőző betegség, melynek átvészelése után a szervezetben nem épül tartós immunológiai védelem. Ennek okán úgy ember, mint kutya mindegyik szezonban ha fertőződik, megbetegedhet a Lyme-kórban.

Tévhit: A kullancs mint állat évszakhoz kötötten támad, s vitatkoznak, hogy alulról, vagy felülről támadnak-e!

A valóság: Sajnálatosan országszerte az enyhe telek miatt már egész évben folyamatosan, de nyár elején és ősszel két nagyobb hullámban támadnak a kullancsok. A vérszívók jelentős létszámban lepik el a természetet, s most már a kerteket és a közparkokat is. A kullancsok támadására két irányból számíthatunk.

A gyepi növénytársulásokban a fűszálak hegyéről támadó, szemmel rendelkező, látó kutyakullancs ill. a csertölgy alapú erdőségek cserjéinek levélfonákáról vadászó, szemmel nem rendelkező, "vak" közönséges kullancs a leggyakoribb vérszívók Magyarországon a 42 honos kullancsfaj közül. A kullancs szó nem egy állatot jelent, hanem egy egész állatcsaládot, amely igen nagy fajszámban van jelen hazánkban.

574836_363369563719250_100001386289945_1031852_1648601035_n1.jpg

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Üzletünk:

Páva utcai üzletünk:
1094 Budapest Páva u.17
  Útvonaltervezés