Ivartalanítsuk-e kutyánkat? II.

Ivartalanítsuk-e kutyánkat? II. Ha mégis úgy döntöt valaki, hogy szeretné ivartalanítani kutyusát, a palavet.hu honlapon találtam pár információt, hogy mire figyeljünk az ivartalanítás előtt és után..

Ha mégis úgy döntöt valaki, hogy szeretné ivartalanítani kutyusát, a palavet.hu honlapon találtam pár információt, hogy mire figyeljünk az ivartalanítás előtt és után.

Mikor célszerű elvégeztetni a beavatkozást?

Célszerű a műtétet 6-8 hónapos korban elvégeztetni, hogy az ivaréréssel összefüggésbe hozható viselkedésváltozások (kanok iránti agresszió, kóborlás) ne váljanak rossz szokássá.(A  szukák esetében idősebb korban is elvégezhető,sok állatorvos az első tüzelés előtti, 5-6 hónapos kor környékén történő műtétet javasolják, mivel így minimálisra csökkenthető az emlődaganatok kialakulásának esélye és biztosan megelőzhető a gennyes méhgyulladás is.)

66a0da96-070c-451e-b659-1de4ad211382.jpg

Hogyan zajlik ez a beavatkozás?

 

 Az altatás előtt 12 órával már ne kapjon a kutya enni, és 6 órával előtte már inni sem. Amikor megérkeznek rendelőbe, a kutyát megvizsgálják, hogy teljesen egészséges-e. Ha minden rendben van, megkapja az altató injekciót. Általában 5-10 perc alatt alszanak el ennek hatására a kutyák.

Minden műtétnél vénakatétert helyeznek be a kutya egyik első lábába. Ez egy néhány centiméteres hajlékony cső, amit egy tűszúrással juttatnak be a vénába. Ez azért fontos, hogy a műtét alatt szükség esetén gyógyszereket illetve infúziót adhassanak.A műtét során a kutya herezacskóját és a heréket eltávolítják, majd a vágást két rétegben összevarrják. A bőrben lévő varratokat nyolc nap elteltével el kell távolítani, a belső varrat önmagától felszívódik.

Szukáknál a beavatkozás altatásban történik, melynek során egy hasfali seben keresztül műtéti körülmények között eltávolítják a petefészkeket és méhet is. A sebet három rétegben zárják, a nem felszívódó bőrvarratok eltávolítására pedig a műtétet követő 10. napon kerül sor.

Amire a kutya teljes ébredéséig oda kell figyelni:

 • Száraz, meleg helyen legyen.
 • Fontos, hogy a padlón helyezd el, nehogy leessen a fotelből, ágyról ébredezés közben.
 • Ne legyen előtte víz vagy eleség a félrenyelés kockázata miatt.

Amire a kutya tejes ébredéséig számíthatsz:

 • Nyüszögés
 • Remegés, nyálzás
 • Enyhe hányás, öklendezés
 • Támolygás, elesés

Ezek a tünetek mind az altatószer hatására alakulnak ki, a nyüszögés inkább az ijedtség jele, semmint a fájdalomé.

Amire a varratszedésig oda kell figyelni:

 • A seb lehetőség szerint ne szennyeződjön. Naponta egyszer-kétszer tanácsos higított Betadine oldattal lemosni a sebet és környékét.
 • Nagyon fontos, hogy a kutya ne nyalogassa a sebet. Ennek elkerülésére gyakran szükséges védőgallért tenni a kutyára. Ne ijedj meg, ha a gallér kezdetben zavarja a kutyát, szinte mindegyikük egy-két napon belül megszokja.

Amire a varratszedésig számíthatsz:

 • A műtétet követő napon még bágyadtság, étvágytalanság előfordulhat. Amennyiben ez nem múlik el hívd fel az állatorvost, hogy megbeszélhesd a további teendőket.
 • A műtéttel egy időben egy 24 órás hatású fájdalomcsillapítót adnak a kutyának. Szükséges lehet még két-három napig folytatni a fájdalomcsillapítók adagolását.

preview.jpg

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Üzletünk:

Páva utcai üzletünk:
1094 Budapest Páva u.17
  Útvonaltervezés