Dizájnerkutyák.

Dizájnerkutyák. A "dizájnerkutya" (tervezői kutya) kifejezés a 20.század végén jött divatba, amikor fajtiszta pudlikat (uszkár) kezdtek keresztezni más fajtatiszta kutyákkal, hogy olyan egyedeket hozzanak létre, amelyek az uszkárok hipoallergén bundájával és a másik fajta kívánatos tulajdonságaival rendelkeznek...

A "dizájnerkutya" (tervezői kutya) kifejezés a 20.század végén jött divatba, amikor fajtiszta pudlikat (uszkár) kezdtek keresztezni más fajtatiszta kutyákkal, hogy olyan egyedeket hozzanak létre, amelyek az uszkárok hipoallergén bundájával és a másik fajta kívánatos tulajdonságaival rendelkeznek.

Mint az elnevezés sugallja, két kiválasztott fajtából "tervezték", ellentétben a véletlenszerű keresztezéssel. Egyes tenyésztők új kutyafajták létrehozásával próbálkoznak a dizájner keresztezett fajták pároztatásával: dokumentálják a kölykök családfáját, definiálják az új fajtarendszert.

A dizájnerfajta ismertetőjegye az elnevezése: kontamináció (vegyülékszó) a fajtiszta szülők fajtanevéből (pl. puggle= pug (mopsz)/ beagle, schnoodle= schnauzer/pudli(uszkár) keresztezése).

A dizájnerkutyákat kifejezetten házi kedvencnek tenyésztik. A célirányosan munkakutyáknak tenyészett keresztezett fajtájú kutyák nem kapnak ilyen kontaminált fajtanevet: elnevezésük inkább típusra utal, mint fajtára. Az eurohound például az alaszkai husky pointer szánhúzásra tenyésztett, keresztezett változata.

Nézzünk néhány dizájnerfajtát:

  • Boston Lab: Boston terrier/ Labrador retriver

BostonLabStella4.JPG

  • Boxweiler: Boxer/ Rottweiler

boxweiler.jpg

  • Chiweenie: Csivava/ Dachshund (tacskó)

chiweenie.jpg

  • Chusky: Husky/ Csau-csau

chusky.jpg

  • Labradoodle: Labrador/ Pudli (uszkár)

labradoodle.jpg

  • Puggle: Pug (mopsz)/ Beagle

index_1.jpg

  • Schnoodle: Schnauzer/ Pudli (uszkár)

schnoodle.jpg

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Üzletünk:

Páva utcai üzletünk:
1094 Budapest Páva u.17
  Útvonaltervezés