10 étel amit TILOS adnod kutyádnak a csokoládén és a cukron kívűl!

10 étel amit TILOS adnod kutyádnak a csokoládén és a cukron kívűl!

Korábban írtunk a csokoládé veszélyeiről és az ártalmas növényekről. Most 10 pontban összeszedtük mit TILOS adni kedvenceitek.

Külön köszönet Perlaki Fanni, kisállatdietetikusnak és Bodog Fanninak (Napfivér Állatorvosi Rendelő), hogy átolvasták és kiegészítették ahol kellett!

1. Avokádó

Az avokádóban található egy persin nevű, gombatoxin, ami veszélyes lehet a kutyákra nézve. Ha túl sokat esznek hányást, hasmenést légzési nehézséget okozhatnak. Ha otthon nevelsz avokádót tartsd távol kutyusodat tőle, mert a leveleiben, gyümölcsében, kérgében is megtalálható ez az anyag. A mag pedig bélelzáródást okozhat.


(Kép forrás:https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-avocado)

2. Hagyma

Lehet az nyers, párolt vagy főtt akkor is távol kell tartani a kutyát tőle. Tioszulfátot tartalmaz, a kutyának nincs meg a megfelelő enzime lebontásához oxidálja a hemoglobint, ezáltal károsul a vér oxigénszállítási képessége. Okozhat még elszíneződött vizeletet, anémiát (vérszegénység), enyhe mérgezés esetén hányást, hasmenést és gyengeséget 15-30gr/kg már mérgező mennyiség.


3. Szőlő és mazsola

Ismeretlen toxin a szőlő húsában (nem a magban vagy a héjban) veseelégtelenséget okoz, melynek következményei lehetnek kiszáradás, letargia, hasi fájdalom, a vizelet megszűnése, légzési nehézségek. (A mazsola ugyanez.)


(Kép forrása:https://www.thespruceeats.com/raisin-cooking-tips-and-hints-1807867)

4. Citrom

A citrusfélék szárai, levelei, héjai, gyümölcsei és magjai különböző mennyiségű citromsavat, illóolajokat tartalmaznak, amelyek jelentős mennyiségben fogyasztva irritációt és esetleg még központi idegrendszeri depressziót is okozhat. A kis dózisok, mint például a gyümölcs elfogyasztása, valószínűleg nem okoznak problémát a kisebb gyomorpanaszok felett.


(Kép forrása:https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/citrom_kicsit_sarga_kicsit_savanyu_de_a_mienk_lehet/20070110111157)

5. Komló

A sör összetevője, ami mérgező lehet kedvencedre. A kutya által fogyasztott komló hányást, fokozott szívverést, lázat és akár halált is okozhat.


(Kép forrása:http://www.egeszsegkalauz.hu/gyogynovenyek/gyogynovenyek-a-komlo)

6. Nyers disznóhús

Az Aujeszky azaz az álveszettseg a sertések betegsége, mely emberre nem veszélyes. Ha a sertést a kutya elfogyasztja akkor megkapja a betegséget mely hamarosan végez vele. Gyógymód nincs, így sertés húst, vaddisznót nyersen fogyasztani tilos, alapos főzés után adható.

Bővebb információt itt találtok róla => https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Kutyatar-kutyatar-1/a-kutya-betegsegei-1C25/fertozo-betegsegek-1C9F/virusos-betegsegek-1CC2/aujeszky-fele-betegseg-1CE5/

7. Mandula

Mérgezőnek nem mondanám kimondottan, a mandula, dió és pekándió nagy mennyiségű zsírt és olajat tartalmaznak. Ritkán hányást, hasmenést okoznak. Dió héjastól: bélelzáródást okozhat.

8.Xylitol

A xylitolt édesítőszernek használják jó néhány termékben, mint a rágó, cukokra, fogkrém, sütemények, a diétás sütiket ezzel édesítik. A kutya vércukor szintje lecsökkenhet, májkárosodást okozhat. Korai tünetek közé tartozik a hányás, letargia, koordinációs probléma. Végül a kutyának rohamai lehetnek. Májelégtelenség miatt a kölykökre halálos.


(Kép forrása: https://www.organicfacts.net/xylitol.html)

9. Makadámdió

Gyengeséget, depressziót, hányást, remegést okozhat a kutyáknál. A jelek általában 12 órán belül jelentkeznek és kb. 12-48 órán át tartanak. Magas a zsírtartalma, ezért okozhat hasnyálmirigy gyulladást. Ismeretlen toxin van benne, ami okozhat neurologiai tüneteket.

10. Nyers tészta

Semmiféleképpen nem szabad a kutyáknak nyers tésztát adni! Az élesztős tészta miatt gázok halmozódhatnak fel kutyusok emésztőrendszerében. Ez fájdalmas lehet és a gyomor felduzzadhat és gyomorcsavarodást okozhat, ami végzetes is lehet.

Teszteld tudásod! Mennyire tudod melyik ételeket szabad adni kutyusodnak, és melyikeket nem?
KVÍZHEZ KATTINTS IDE!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Üzletünk:

Páva utcai üzletünk:
1094 Budapest Páva u.17
  Útvonaltervezés